Scrabble werd in 1938, tijdens de zogenaamde Grote Depressie, uitgevonden door een werkloze New Yorkse architect genaamd Alfred Mosher Butts, die dacht dat Amerikanen wel wat afleiding konden gebruiken tijdens de sombere economische tijden.
Butts koos de frequentie en verdeling van de letterblokjes door letters te tellen op de pagina's van de New York Times, de New York Herald Tribune en The Saturday Evening Post, en bedacht het bord van 15 x 15 voor het spel.
Aanvankelijk noemde Butts zijn creatie eenvoudigweg ‘it’ voordat hij overschakelde naar ‘Lexiko’ en vervolgens naar ‘Criss-Cross Words’.
IT is overigens ook de naam van de scrabbleclub in IT en hier inderdaad naar is vernoemd!
Nadat hij het spel had verkocht aan James Brunot, werd er nog een aantal aanpassingen gedaan, zoals de kleuren en de bonus van 50 punten voor het leggen van alle zeven letters in één keer.
En in 1948 werd het spel SCRABBLE officieel als handelsmerk geregistreerd.
In de tientallen jaren daarna is het spel diverse keren verkocht en tegenwoordig is Mattel de eigenaar van het iconische bordspel.
Inmiddels zijn er tot nu toe meer dan 150.000.000 exemplaren wereldwijd verkocht!
Ergens in de jaren vijftig kwam de eerste Nederlandstalige versie op de markt.
En ook hier werd Scrabble een groot succes.
Een leuk feitje: Scrabble is ook een echt Engels woord, dat 'verwoed krabben' betekent!
De exacte geschiedenis van het Scrabble in Nederland is niet helemaal bekend.
Wel werden er in de jaren negentig regelmatig Nederlandse kampioenschappen gehouden.
Dat was altijd in de spelvorm puntenscrabble, waarin het vooral ging om hoeveel punten je in totaal in enkele wedstrijden kon halen, ongeacht of je nou wel of niet won van je tegenstander.
Dit was jarenlang de meest gespeelde georganiseerde spelvorm; zeker op het moment dat de Scrabblebond Nederland op 20 februari 1998 werd opgericht.
In de jaren daarna waren het hoogtijdagen voor het Scrabble in Nederland.
Bijna 20 georganiseerde scrabbleclubs, vele honderden leden om de maand wel ergens een landelijk toernooi; het waren mooie tijden.
Puntenscrabble wordt tegenwoordig wat minder vaak, nu is duplicatescrabble de meest populaire vorm.
Ook wedstrijdscrabble (wat in wezen heel dicht bij puntenscrabble ligt) is erg populair. Niet alleen thuis in de woonkamer, maar ook online dankzij spellen als Wordfeud, Webfeud en Wurdian.
Alle rechten voorbehouden | Scrabblebond Nederland